Blogista

Tämä blogi käsittelee arkeologiaa eli muinaistutkimusta. Oxford Dictionariesin määritelmän mukaan arkeologialla tarkoitetaan "ihmisen historian ja esihistorian tutkimusta kohteiden kaivamisen ja artefaktien analysoimisen kautta". Arkeologia tulee kreikan sanoista ἀρχαῖος arkhaios, "muinainen" ja λογία logia, oppi, tiede. Nimellä ei ole tekemistä geologian kanssa, joten tieteenalaa ei kirjoiteta "argeologia". Arkeologit eivät tutki dinosauruksia eivätkä kiviä per se, vaikka eläinluiden ja kiviesineiden analyysit ovat arkeologiankin työkaluja. Dinosaurukset kuuluvat paleontologeille ja kivet geologeille.

Kuppikivi Retulansaaressa. I.A./Wikimedia commons.

Useimmat arkeologiablogit käsittelevät joko yksittäistä kaivausprojektia, arkeologisia uutisia tai tiettyä arkeologista teemaa. Tämä blogi on vähän sitä kaikkea. Kirjoitan satunnaisesti arkeologisista löydöistä maailmalla, mutta kokonaiskuvaa halutessaan kannattaa itse seurata uutisvirtaa esimerkiksi Archaeology in Europe -blogissa tai Pasthorizons-sivustolla. Kerron myös kaivausprojekteista joissa itse olen mukana; eniten olen kirjoittanut kaupunkikaivauksista Turussa. Lisäksi mukaan mahtuu arkeologista pohdintaa mm. arkeologian etiikasta, yleisöarkeologiasta ja muista ikuisista keskustelunaiheista. Mahtuupa mukaan ehkä sananen opiskelijaelämästäkin.

Jos olet kiinnostunut egyptologiasta, suosittelen vilkaisemaan toista blogiani Musta maa, jonne olen ulkoistanut Egyptiin liittyvän aineiston.

Howard Carter ja Tutankhamon. Wikimedia commons.

Ota rohkeasti yhteyttä! Kysymyksiä ja kommentteja saa lähettää sähköpostiin mullanaltablogi[at]gmail.com.

Teidän,
Ilari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti