keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Ajatuksia jälkitöiden keskeltä

Lumi on jo peittänyt seulontapaikan, eivätkä kaivaukset loppuneet marraskuussa yhtään liian aikaisin. Siitä lähtien kiirettä on pitänyt jälkitöiden kanssa. Ohjelmassa on ollut löytöjen järjestelyä, karsintaa, mittaamista, punnitsemista ja luettelointia.

Luetteloitavia löytöjä. Kuva: I.A.

Olen myös käynyt läpi vanhoja löytöjä samasta kellarista, ja ilokseni pari nyttemmin löytynyttä keramiikan palaa sopii vanhoihin. Samoin osa nyt löytyneistä sirpaleista sopii toisiinsa. Todellista löytämisen riemua!

Palaset loksahtavat paikoilleen. Kuva: I.A.

Löytöjä voi tehdä myös vanhoista löytöluetteloista, joissa esiintyy toisinaan erilaisia kummallisuuksia. Esinetuntemus oli pettänyt esimerkiksi tällaisessa tapauksessa:

Rautaesineen katkelma. Pyöreä rautaesine, jonka keskellä on risti. Esineen koko on 18 x 20 x 7 mm. Konservoitu. Piirros 45. Röntgenkuva 2079.


Koska esine kuitenkin näytti tältä (ks. yllä), tarkensin kuvausta:

Rautasolki. Rautainen kaksilenkkinen ovaalisolki vyöstä tai hihnasta. Soljen kieli on säilynyt ehjänä. Esineen koko on 18 x 20 x 7 mm. Konservoitu. Piirros 45. Röntgenkuva 2079.

Esinetuntemus on hiuksenhieno tieteenlaji, ja monet kokoelmissa olevat "esineen katkelmat" saattaisivat hyvinkin olla tunnistettavissa joksikin muuksi. Luultavasti joku osaavampi saa tulevaisuudessa tarkentaa minunkin luetteloimiani esineen katkelmia. Tosiasia vain on, ettei esineitä opi tuntemaan ellei niitä käsittele, tutki ja tarkastele. Esinetuntemus on myös taito, jossa ei ikinä voi tulla mestariksi. Aina löytyy esineitä, joiden tarkoitus ei ensisilmäyksellä valkene. Arkeologisten julkaisujen ja tietysti tutkijoiden itsensä ohella erilaiset tietokannat ovat kullankallis työkalu tunnistuksessa:

Britannian Portable Antiquities Schemen tietokanta.

Ruotsin Historiska Museetin Sök i samlingarna -hakuohjelma.

Kaikki löydöt luetteloidaan Microsoft Accessilla löytöluetteloon materiaaleittain ja yksiköittäin. Järjestys on yleensä jalommasta epäjalompaan, esimerkiksi hopea-kuparilejeerinki-lasi-keramiikka-piikivi-luu. Samaa lajittelua käytetään jokaisen yksikön kohdalla erikseen. Samalla löydöt saavat juoksevan alanumeron, joka seuraa Museovirastolta saatua Kansallismuseo- eli KM-päänumeroa. Esimerkiksi numeron KM39152:126 takana piilottelee pienen pieni passglaspikarin pala.

Löytöluettelo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti