tiistai 2. maaliskuuta 2010

Ei pelkkä lapsikuningas


Ylä- ja Ala-Egyptin kuningas, Kahden maan herra Amonin-elävä-kuva-Heliopoliin-valtias, Ran poika Ran-muotojen-herra eli tuttavallisemmin Tutankhamon on yksi historian tunnetuimmista ihmisistä josta ei tiedetä juuri mitään.

Todellinen farao kultaisen naamion takana on kuitenkin hiljalleen alkanut nousta esiin uuden tutkimuksen myötä. Tutankhamonia on totuttu pitämään varsin merkityksettömänä hallitsijana, joka nousi valtaistuimelle 9-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin kuoli hämärissä olosuhteissa.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että sen sijaan että Tutankhamon olisi ollut vain (seuraajansa ja mahdollisen isoisänsä) Ayn nukkehallitsija tällä olisikin ollut aktiivinen rooli maansa historian muokkaajana. Tutankhamon nousi valtaan myrkyisässä vaiheessa farao Akhenatenin kiellettyä vanhat jumalat ja perustettua uuden pääkaupungin Akhetatenin nykyiseen Tel el Amarnaan.

Atenin pieni temppeli Tel el Amarnassa.

Luksorista, Karnakin temppelistä, löytyi niinkutsutun "Amarnarestauraation" aikaisia temppelikivä, joita Akhenaton oli käyttänyt uusiin Atonin temppeleihinsä, ja joita Tutankhamon taas oli käyttänyt omissa temppeleissään. Yllättävää oli, että jo Tutankhamon oli ottanut nämä kivet käyttöön, mutta vielä yllättävämpiä olivat kuva-aiheet: rituaalikulkueita ja uskonnollisia juhlia esittävien kohtausten ohella on realistisia kuvia Tutankhamonin johtamilta sotaretkiltä Nubiaan ja Syyriaan.

Tutankhamon sotii aasialaisia vastaan. Lipas, KV62. Wikimedia commons.

Tutankhamon vaikutti siis käyttäneen haudastaan löytyneitä aseita ja vaunuja yhtä lailla kuin lelujakin. Ilmeisesti farao oli myös itse uskonnollisen palautuksen takana, joka johti Atonin temppelien purkamiseen ja vanhojen jumalten, etenkin voimakkaan Amonin kultin palauttamiseen.

Uusi tutkimus on paljastanut uusia saloja myös Tutankhamonin sukulaisuussuhteista ja kuolinsyystä. Eräällä haudan KV35 nuorella naisvainajalla on verisukulaisuus Tutankhamoniin ja uusi oletus on, että tämä olisi Tutankhamonin äiti, mahdollisesti Kiya. (Myös Nefertiti on äitiehdokas, mutta muumio on liian nuori ollakseen tämä kuuluisa kaunotar.) Samassa haudassa lepäävä vanhempi nainen on genetiikan perusteella todennäköisesti Tutankhamonin isoäiti Tiya, mitä onkin jo pitkään spekuloitu. Myös haudan KV55 mystisellä vainajalla (sarkofagi kuvassa oikealla) on sukulaisuussuhde Tutankhamoniin, mutta muumio on liian nuori ollakseen Akhenaton, Tutankhamonin todennäköinen isä. Kenties kyseessä on Tutankhamonin veli Semenkhara?

Entä se kuolinsyy?
Tutankhamon kuoli 19-vuotiaana polvilumpioittensa murtumista seuranneisiin komplikaatioihin, se selvisi jo aiemmissa tutkimuksissa. Uusi tieto on, että faraon lopulliseksi kohtaloksi koitui malaria yhdessä murtuneen luun ja luusurkastuman kanssa. Toinen polvilumpio on kokonaan irronnut, joten todennäköisesti nuori farao on lentänyt polvilleen kovassa vauhdissa hevosvaunusta. Uudet tiedot Tutin sotakampanjoista huomioon ottaen tämä on hyvinkin voinut tapahtua sotatantereella.

Lisää tutkimuksista voit lukea Archaeology Magazinen artikkeleista täältä ja täältä. Tutankhamonin sukupuusta voit lukea lisää täältä.
Kuvat: wikimedia

[Muokkaus 30.4.2010

National Geographic ei lämpene ajatukselle Tutankhamonista sotilaana. "Hän ei ollut vahva farao, joka olisi rynnistänyt ympäri valtakuntaa sotavaunuilla. Kuvitelkaa sen sijaan hauras, heikko poika, jolla oli kampurajalka ja keppi,” sanoo geneetikko Carsten Pusch lehden mukaan.

Taas ollaan kiusallisessa usean totuuden tilanteessa. Mikä niistä meidän on valittava? Kunnes arkeologia jotakin varmaksi todistaa, on tyydyttävä luomaan itselleen oma kompromissi. Siihen voi olla avuksi mainitun artikkelin lukeminen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti